Punctul sensibil al Romaniei

De multe ori m-am gandit, si am ajuns la concluzia ca, eu personal, consider ca e foarte important sa definim parametrii nivelului de trai care ar acorda romanului acel sentiment de securitate si prosperitate absolut necesar pentru a-i motiva creativitatea, optimismul si initiativa. Acesti parametri trebuie neaparat relationati la realitatea in care traim astazi. Si din pacate, Romania are cel mai scazut nivel de trai din Uniunea Europeana. Standardul de viata ne arunca in coada Europei. Romania e o tara cu o putere mica de cumparare, cu cele mai mici cheltuieli in bugetul de familie pentru mancare, pentru sanatate si obiecte personale, etc. De ce am inceput asa postul ?!… Pentru ca acesta este subiectul care se rezuma la problemele romanilor. Suntem o natie frustrata, si de aici se observa consecintele. Ce merge prost in Romania? Asta e o intrebare cu raspunsuri multiple, numeroase, diverse. De unde incepi? Ce alegi? Starea de anormalitate care se manifesta in cultura, economia, politica si societatea romaneasca, este omniprezenta, dar oarecum difuza. De unde incepe totul? Care este cauza principala a raului? Hai sa incercam sa gasim un raspuns la aceasta intrebare. Toate relele din Romania decurg dintr-o singura cauza fundamentala, si anume, saracia ! Iar de aici porneste tot. De exemplu, sunt gropi pe drumuri, in toate orasele, din cauza ca primariile nu au suficienti bani sa le astupe, preturile par mari pentru ca primim putini bani ca si salarii (de aceea se produc si grevele; de exemplu cea din invatamant, care a avut loc recent; si nu doar aici), produsele romanesti sunt de proasta calitate deoarece fabricile nu au suficienti bani sa investeasca in modernizari, este mizerie peste tot pentru ca nu sunt suficienti bani pentru curatenie, romanii nu isi permit vacante din lipsa de bani. Sunt numeroase exemple ce ar mai putea fi enumerate. Totul se reduce la saracie (de parca asta ar fi ceva nou sau interesant pentru noi). Chestia e ca la noi saracia este perceputa ca un fenomen natural. De ce spun asta? Pai, unele tari au cutremure (ex: Haiti si Chile), altele au inundatii, insa Romania are saracie. Totusi, exista explicatii. Exista solutii. Insa cine sa le aplice ?!

Voi ce credeti ? Ce merge prost in Romania ? De ce nu ne putem ridica la un nivel de trai mai ridicat ? De ce nu putem fi pozitionati pe o treapta superioara (sau macar una apropiata) precum celelalte tari din Europa ? Ce ne diferentiaza ? V-ati gandit vreodata sa emigrati si sa va indreptati catre alta tara din Europa, pentru un trai mai bun ?

” Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul ! „

Despre Delisia

https://coltdesuflet.wordpress.com/
Acest articol a fost publicat în ● Made in Romania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Punctul sensibil al Romaniei

  1. igaveuponlife zice:

    E de vina numai mentalitatea romanului. Romanului ii merge prost si in alte tari, din cauza faptului ca in Europa chiar se munceste, nu se foloseste metoda „Dorele..”, acolo oamenii sunt punctuali, calculati si noi nu avem ce sa cautam printre ei. Sa emigrezi nu e cea mai buna idee daca nu esti o persoana organizata si o persoana cu multa rabdare.

    • Delia zice:

      Cunosc persoane care au plecat in strainatate, ce-i drept nu in Italia sau Spania, ci in Anglia, si s-au realizat acolo. In Italia si Spania orice roman e privit cu dispret, chiar daca e un om cinstit sau nu, din cauza stim noi cui, a criminalilor, violatorilor, etc. Din pacate asta e modul in care suntem priviti in Europa. Bine ca cei din America nu stiu ce e Romania sau unde se afla pe harta. Dar parca vad ca in viitor ne vom face „recunoscuti” si in SUA.

  2. addicted zice:

    Totul merge prost in Romania si asta datorita indiferentei celor de sus, datorita celor ce trag pentru ei si nu dau cui trebuie! Datorita celor ce fura, ce omoara ca sa fure etc. Si DA in fiecare secunda ma gandesc cum sa fac sa plec din tara asta si voi pleca de nu-mi voi gasi un loc de munca care sa ma multumeasca dupa facultate.

    • Delia zice:

      Cred ca nu esti singura persoana care se gandeste sa emigreze. Din ce cauza? Exact cum ai spus si tu, si anume ca nu sunt locuri de munca si din lipsa banilor. Din ce cauza? Din cauza celor de la conducere. Romania ar putea invinge/sfida criza, asa cum toate tarile au depasit-o. Daar cu ajutorul cui sa reusim? Cei de la conducere sunt preocupati sa fure cat mai mult, pentru a-si mari averile. S-au facut o multime de disponibilizari, deci oamenii au ramas fara locuri de munca. E trist! Eu as fi procedat altfel, si anume, nu as fi facut disponibilizari, ci as fi micsorat salariile. Acum sunt mai putini oameni in institutii si altele. Acum e si mai greu sa face ca tara sa prospere. De ex, 3 oameni nu pot face munca a 5 persoane. Intelegi ce vreau sa spun?
      Ce m-a frapat enorm a fost faptul ca au „investit” 500 de milioane de euro (!!!) pentru o porcarie de site. Cred ca ati auzit cu totii despre ce site e vorba. Nu vad folosul acelui site. Radeam Twenty, si spuneam ca daca daca i-ar fi dat lui 1 milion de euro pentru realizarea acestui site (pentru ca se pricepe si lucreaza in domeniu), cu siguranta l-ar fi facut mai bun. Pana acum cum ne-am descurcat si fara acel site? Sincer, mi-e lehamite de Romania, de cei de la conducere, de mentalitatea romanilor, si de unii romani.

  3. iulia zice:

    Asta se intampla pentru ca oamenii care ar trebui sa se ocupe de prosperitatea tarii sunt acolo cu un singur scop: de a fura (Cuvinte auzite din gura unui om din sistem). E mai usor sa faci bani din pix, decat sa construiesti ceva si sa obtii profit treptat. Un exemplu ar fi blocarea investitiilor in unele institutii in care li se cer investitorilor spagi prea mari pentru a-si mai putea acoperi ulterior cheltuielile. Principiul multora este de a obtine cat mai mult, cat mai repede. Nu mai spun, cand aud oameni cu o situatie materiala cam ca a mea, spunand ca daca ar fi in locul lor ar face la fel, imi dau seama ca totul tine de mentalitate, de educatie. Daca nu lucram aici, vom ajunge in scurt timp la sapa de lemn. Din pacate, asta e tristul adevar.

    • Delia zice:

      Toti fura! Incepand de la portarul unei institutii, pana la cei de la conducere. Asta-i mentalitatea romanului si nu ne vom schimba niciodata. De ex, pana si medicii fura, dar in alt mod, in sensul ca iau „bacsis” pentru o adeverinta eliberata, pentru o operatie efectuata. Si politistii fura in momentul cand iau spaga. Sa nu mai vorbesc despre altii…
      Ar trebui sa fim multumiti pentru ca, totusi, exista si cateva exceptii.

  4. klausen1976 zice:

    m-am gandit la asta, dar in timp mi-am dat seama ca nu este musai o solutie …
    ps. procentual Romania sta „bine” la cheltuielile pentru mancare … problema este ca nu raman bani pentru calatorii, carti, sport si alte lucruri tinand de treptele inalte ale piramidei lui Maslow :(

    • Delia zice:

      Foamea, setea, somnul, si toatenevoile primare (vitale) ale unui individ se situeaza la baza piramidei. Astea sa spunem ca se pot ‘satisface’, la orice persoana. Insa, cu cat urcam spre varful piramidei, si anume spre nevoile sociale si superioare, gen nevoia de securitate si autorealizarea, sansele de a le ‘satisface’ sunt (cam) infime, in Romania!

  5. yuri zice:

    O să spun ceva ce am spus pe un alt blog, la un post asemănător şi-mi cer scuze înainte scuze pentru ceea ce voi spune :) În scurt timp nu o să mai avem bani ca să ne căcăm.
    Este îngrozitor ceea ce se întâmplă şi va fi şi mai rău. De ce merge prost în România? Răspuns este cât de poate de simplu: pentru că cei care ar putea să facă ceva pentru noi, fac numai pentru ei, adică fură la greu. Nu ştiu cum să se îmbogăţească mai repede şi mai uşor. Nu ştiu când va fi mai bine, de fapt nu ştiu dacă va fi vreodată mai bine.
    Dacă aş pleca din ţară pentru un trai mai bun? Normal că aş pleca. Dar nici asta nu e uşor de făcut. De ce? Pentru că de bine de rău aici e casa ta, ţara ta, familia ta…e greu să-i laşi pe cei dragi în urmă. Plus că nu ştii ce te aşteaptă în altă ţară…nu suntem chiar bine priviţi în alte ţări, precum Italia, Spania…

    • Delia zice:

      Pai tu n-ai observat ca iti trebuie bani ca sa te duci la buda publica? De ex: in gara, daca vreau sa ma duc sa-mi fac nevoile, trebuie sa platesc 1 leu. Pai bai nene, in alte tari, cum ar fi Italia, Germania sau Franta, nu se plateste pentru a-ti face nevoile. De ce spun asta ? Pentru ca vorbesc din proprie experienta.
      Corect ce ai afirmat tu, si anume ca cei care ar putea si AR TREBUI sa faca ceva pentru noi, fac numai pentru ei, adica fura.
      In Italia ti-e frica sa te duci ca si excursionist. Am o prietena care a fost in Italia. Din fericire, eu n-am patit asa acolo. S-au asezat la masa intr-un restaurant, iar cand chelnerii au observat ca-s romani, n-au vrut sa-i serveasca. Deci, puteti vedea cat de grava e situatia.

  6. Liviu zice:

    ” Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul ! “ – asta e una din frazele tipic romanesti, nu crezi? In loc sa ne ocupam de progres, constructie, munca, stam si ne lamentam in ce tara saraca traim si avem grija sa injuram bine pe cei de la putere (in cazul lui Badea, pe cei de la PD, indiferent ca sunt la putere sau nu).

    Sigur ca am intentionat sa plec din salbaticia asta. E o problema de civilitate, care ii lipseste poporului roman. In 45 de ani de comunism am invatat sa ascundem si sa devenim egoisti, sa luam fiecare pentru el. Sa furam, ca doar nu furam de la noi din buzunar (desi de acolo luam). Comunismul, in forma lui titpic romaneasca, a stricat natiunea romana. O gasca de profitori lingusitori care au construit un sistem. Sistemul ala pomenit in cazul Voicu zilele trecute. Un sistem care merge, in care baietii destepti se joaca cu banii si soarta noastra. De aici rezulta saracia.

    Context istoric, destin national, lene si nepasare? Ce ne tine in loc? Nu am ce spune in legatura cu asta, e trist. Si ce e imaginea noastra aici? Sa vezi cum arata si se comporta romanii in strainatate!

    Nu vreau sa generalizez. Pe blogul tau si in alte parti am intalnit romani normali, frumosi, cu idealuri. Asta e blogul unui frate de al nostru in simtiri :) http://dxn-doxon.blogspot.com/ El a plecat in Canada. Nici acolo nu poate scapa.

    Imi place cum scrii, ai cursivitate, logica si nu suferi de „hotara”, „devenii” sau „copii nostri”. Pe langa astea, acel „deci” de acum 10 ani era o gluma.

    • Delia zice:

      Acelasi lucru mi-a spus si iubitul meu aseara, ca totul se intampla din cauza comunismului. Eu nu stiu cum era la acea vreme, nu stiu care ar fi diferentele (doar din ce-mi povesteau ai mei si alte persoane), deoarece la Revolutie aveam doar 2 ani.
      Noi, romanii, ce putem face pentru ca tara sa fie dusa la prosperitate? Cum putem proceda daca nu avem locuri de munca? Nu observi cati studenti au terminat o facultate, altii 2 sau poate chiar 3, si nu au reusit sa se angajeze? Inca se fac disponibilizari. Pai asta e modalitatea de a depasi saracia sau criza?
      Romania ar avea FOARTE mult de castigat din agricultura. Noi avem o tara cu pamant fertil. Daca Guvernul ar investi mult in agricultura, Romania s-ar indrepta catre redresare.
      Cunosc si eu un baiat care e plecat in America. Nu-l stiu personal, doar de pe un blog. E foarte multumit de modul cum traieste acolo. A plecat cu programul Work and Travel (pentru a lucra acolo; daca ai auzit), s-a intors pe urma in Romania (caci programul ala tinea doar 3 luni), si-a facut alte acte, si-a luat prietena, si s-a intors cu ea in America.

  7. Liviu zice:

    http://dxn-doxon.blogspot.com/2010/03/logofatul-voicu-catalin.html uite, asta vroiam sa iti recomand mai devreme sa citesti. Asta e un post trist…

    Le faceam eu siteul pentru 10,000 de euro de vreo 15 ori mai bun, pentru banii astia scriam eu si toate articolele…

  8. Ai intitulat articolul, „Punctul sensibil al Romaniei”.

    Daca ar fi avut doar unul, ne-ar fi fost mult mai usor sa mergem mai departe.
    Suntem ca un vas pe mare, in furtuna, cu multe gauri peste tot…apa intrand pentru a ne scufunda.
    Cei care sunt la conducerea vasului, nu simplii pasageri ca si noi, stau si discuta, si se cearta, si aduna averi, peste averi….si vasul se scufunda… :(

    • Delia zice:

      Foarte buna comparatia ta. Ai spus bine ca cei de la conducere stau si discuta, se cearta, DAR nu gasesc nicio solutie. De fapt, ei discuta si se cearta pentru modul cum sa imparta banii romanilor, in mod egal, intre ei.
      Ei nu stiu de unde sa adune cat mai multi. Nu ai vazut ca au ajuns sa impoziteze pensiile? Pensiile batranilor, bai frate. Pai aia care au pensia de 300 lei pe luna cu ce mai raman? E penibil ce se intampla. Si de ce au ajuns sa recurga la astfel de metode? Pentru ca sunt disperati si nu stiu cum sa mai aduna bani pentru achitarea datoriilor tarii. Pai ce-au facut cu banii? Si-au luat ei vile si masini luxoase, iar acum tot noi platim, tot noi suportam consecintele furturilor facute de ei. E vai si amar de noi…

  9. Eu zice:

    Problema Romaniei nu vine din cauza saraciei, nici din cauza celor de la putere (nu in totalitate, cel putin).

    Totul o sa se rezolve cand nu o sa mai fure 99.9% din populatie (nu exista roman care sa nu fi furat intr-un fel sau altul, mostenirea stramosilor ne obliga s-o facem).

    A doua chestie, dusmanul economiei de piata nu este numai furtul ci si autosuficienta. Stiti de ce nu functioneaza IMM-urile aici? (pe langa problema survenita cu impozitul forfetar)
    Pentru ca toti suntem „policalificati”. Romanul nu cheama o firma de zugravi ca sa-i faca casa ci isi zugraveste el tot. Romanul nu cheama o firma de reparatii ca sa-i repare calculatorul ci cauta tutoriale pe internet. Romanul nu plateste licentele de antivirus, etc. ci downloadeaza o copie pirat.

    Romanul este omnipotent!

    • Delia zice:

      Exact ce am spus mai sus, pe undeva. Ca in Romania toti fura. Prin diferite metode, dar fura.
      IMM-urile nu merg din diferite motive in tara asta. Nici macar nu se prea acorda fonduri pentru ele. Daca Ministrul IMM-urilor ar putea sa atraga milioanele de euro din fondurile europene (suma prevazuta pentru finantarea IMM-urilor) ar fi extraordinar, s-ar simti o infuzie de capital pentru aceste ‘furnici’. Altfel, se vorbeste degeaba. Este foarte greu sa se faca lucrul acesta. Oricum, odata cu aparitia impozitului forfetar, au inceput sa se rareasca IMM-urile. Unele dispar, incet incet.

  10. sedussa zice:

    Consider ca totul merge prost deoarece nimeni nu face nimic pentru tara ci doar pentru a’i fi lui bine, de aceea am ajuns sa fim vazuti ca niste nimicuri in fata celor din alte tari. Si mai e si faptul ca noi gandim tot timpul negativ, zicem ca Romania e o tara de nimic si nu incercam sa schimbam ceva, sa facem ceva pentru ea, pentru ca e o tara frumoasa, dar trebuie pastrata, insa din pacate pe zi ce trage se duce la pierzanie, este exploatata la maxim, poluata samd. Deci totul depinde de noi… Si in legatura cu emigratul, sunt sigura ca multi isi doresc sa plece din tara, dar ori nu au banii necesari, ori nu isi pot lasa familia, dar sunt sigura ca sunt foarte multi care si’ar dori sa fie intr’o alta tara, care sa aiba la conducere oameni capabili, cu capul pe umeri, care vor sa faca ceva si pentru ceilalti din jur, care sa gandesc si la binele altora nu doar la al lor.

    • Delia zice:

      Pai astia-s romanii :)) . S-a ajuns ca in tara asta fiecare sa se zbata, sa faca orice, pentru a-i fi lui bine in primul rand. Nimeni nu aplica solidaritatea. Nici macar nu se gandeste la ea.
      Intr-adevar Romania e o tara frumoasa, dar noi nu stim s-o punem in valoare. Si cine sunt vinovati pentru asta? Ia ghici… Cei de la conducere.

  11. addicted zice:

    Offpost: In loc sa citesc „Punctul sensibil al Romaniei” tot citesc punctul PENIBIL, nu ca nu ar merge. :)

  12. Liviu zice:

    Dar in final, important e ca in generatia pierduta de tineri din ziua de azi sunt oameni ca noi. Da, o zic cu mandrie, ca noi. Si vrem sa schimbam ceva. Si cat timp macar unul ca noi se zbate, copiii nostri pot spera.

    Eu am prins 10 ani de Romanie sub comunism. Eram copil, nu ma afecta. Insa problema romanilor se duce dincolo de comunism. Asta doar a ridicat un sistem falimentar de hotie la grad de constitutie. Dar ce e cu adevarat important este ca nu toti suntem mancatori de seminte la scara blocului, ascultatori de manele si nu stim cum sa furam de unde apucam.

    Delia, tine stindardul sus! Poate candva, vom prinde si noi vremuri in care sa spunem cu gura mare strainilor, pe unde mergem, de unde suntem… (sa nu o faci acum! mai ales in Spania, Italia si restul lumii).

    • Delia zice:

      Pai daaaa, suntem un popor plin de manelisti. Pana si Basescu traieste in stilul lor si uneori alaturi de ei. Nu stiu daca ai vazut fazele la tv.
      Pana la urma, totul se rezuma la civilizatie. Asta e ceea ce romanilor lipseste. Daca am fi putin mai cizelati, cred ca ne-am indrepta spre o cale mai buna.
      De ce crezi ca romanii emigreaza? Pentru a face bani, pentru un trai mai bun, ceea ce Romania nu le ofera. Unii muncesc cinstit, iar altii omoara, fura, violeaza. De ce fac asta? Probabil tot din cauza disperarii. Dar ce nu inteleg e de ce o fac ?! Ce au de castigat? Castiga o camera la inchisoare si un coleg de celula. Probabil ei considera ca autoritatile nu-i vor prinde niciodata, deoarece fac comparatie cu politia romana, si anume ca la noi dureaza muuuult pana sa prinda niste criminali (eventual nu-i mai prind deloc pentru ca „o lasa balta”), pe cand la italieni si nu numai, totul dureaza putin timp.

      Hai sa-ti povestesc o faza. Eram intr-o excursie in Italia si plecasem de la hotel sa ma plimb, singura. Mergand pe strada, vine un tip langa mine si-mi spune „ce faci frumoaso?”. In momentul ala m-am blocat putin. Nu stiam daca ar trebui sa-mi fac griji, pentru ca eram singura atunci si nu stiam ce avea de gand ala sa faca (gandindu-ma direct la ceea ce vedeam la tv, cazurile de viol, omor, etc). Am ramas si putin stupefiata. De ce? Pai ce naiba? Se citeste pe moaca mea ca-s romanca? De unde stia ala ca as fi romanca de a venit langa mine si sa-mi vorbeasca romaneste? Putea sa vorbeasca in italiana, nu? Ca doar eram in Italia. Si da, am ajuns la concluzia ca ni se citeste pe fata ca suntem romani. Eu as putea distinge un roman, daca il pui langa alte 10 persoane provenite din alta tara.

  13. Pai daca altii au cutremure si inundatii, sa stii ca si saracia noastra e o calamitate :) si vorba ta, stam cu mainile in san, o percepem ca pe ceva natural..eu nu prea le am cu politica, cu chestii de genul. Stiu doar ca ma enerveaza cumplit situatia in care ne aflam in momentul de ftza ca si tzara, ca am folosit criza asta nenorocita ca si pretext sa ne saracim si mai tare. Si prolema noastra e ca avem si un moral de cacao… trebuia sa fi invatat ceva din comunismul ala,dar nu ne-am invatat lectia deloc…20 de ani am dormit ca valiza-n gara…(sorry daca a mai spus cineva inaintea mea o idee asemanatoare :-s )

    • Delia zice:

      Nici eu nu-s foarte in tema cu politica. Nu ma pasioneaza, ca sa zic asa. Insa mai trag cate un ochi pe Antena 3, si mai vad ce se-ntampla in/cu tara asta.
      Concluzia e ca…suntem vai s-amar de noi.

  14. Corin zice:

    Am citit putin comentariile premergatoarea acestui post si vreau sa spun … ca aceasta teroare numita comunism , nu a distrus tara . Chiar din contra , in timpul comunismului tara s-a dezvoltat , se produceau bunurile necesare pe pamant romanesc, importul nu era necesar . In momentul condamnarii lui Ceasusescu , Romania nu avea nici o datorie . Romania este o tara saraca din cauza politicieniilor si parvenitilor care nu fac decat sa fure. Buzunarele sa fie cat mai pline , si ar fi bine ca sa dea si pe dinafara . Insa cu toate ca realitatea este ceea care este , declar , sa ne iubim limba in care vorbim si scriem . Dupa pamantul pe care-l locuim si care ne constituie tara , limba , ea insasi , ne este patrie . – Corin –

  15. Twenty zice:

    Astept sa-mi zici o tara (care a fost) aflata sub comunism si a fost/este foarte dezvoltata/ > bogata <. Comunismul a avut si partile lui bune.. dar evident ca si pe cele rele. Daca era asa bine atunci inseamna ca romanilor li se urase cu acel "bine". Noua ne mai trebuie 30, 40 de ani pana sa ne dezvoltam mai serios.. sa ajungem sa avem salarii mai bune. Dar daca lucrurile o sa continue mai tot timpul ca acum, ne va fi din ce in ce mai rau. Probabil va pleca o mare parte din populatia de aici.

  16. Twenty zice:

    Eu imi iubesc tara, imi iubesc limba chiar foarte mult, dar nu-mi plac locuitori ei. Care se degradeaza pe zi ce trece. O parte din locuitori ei ma fac pe mine, sa zicem indirect, sa-mi fie rusine ca’s roman. In strainatate included.

  17. Pingback: România şi problemele ei « ●◦ Someday. Somewhere. Somehow. ◦●

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s