Eclipsă de Lună

Pe 21 decembrie are loc singura eclipsă totală de Lună a anului 2010. Zonele favorizate sunt America şi Oceanul Pacific. Va fi prima eclipsă de acest fel ce va coincide cu solstiţiul de iarnă, din 1638 şi până astăzi. Solstiţiul de iarnă reprezintă, în Emisfera Nordică, cea mai scurtă zi din an, momentul în care Soarele se află în cel mai înalt punct faţă de ecuatorul Terrei.

Este a doua eclipsă din România în 2010, dar va fi aproape la fel de insesizabilă ca prima, fiind doar faza prin penumbră a unei eclipse totale de Lună. Fenomenul va avea loc în dimineaţa zilei de 21 decembrie 2010 şi va fi destul de greu de observat din ţara noastră. Luna va intra în penumbră la ora 07h28m şi va apune la 08h07m (Sighet). Totuşi, când Luna va fi aproape de apus, acoperirea prin penumbra a Lunii va fi de cca. 60%. 

Eclipsa totală de Lună din 21 decembrie 2010 se va vedea în întregime în America de Nord şi Sud şi Oceanul Pacific. Totalitatea va dura 1 oră şi 13 minute. Eclipsa are numărul 48 în ciclul Saros 125. Ultima eclipsă din ciclul a avut loc în noaptea dintre 9 şi 10 decembrie 1992 şi a fost văzută în întregime din România.

Observaţi live eclipsa de Lună folosind unul din site-urile de mai jos:

Anul 2011 aduce pentru România un număr de trei eclipse: o eclipsă parţială de Soare şi două totale de Lună. Pe 4 ianuarie 2011 va avea loc eclipsa de Soare în România. Pentru detalii, click aici.

sursa

Despre Delisia

https://coltdesuflet.wordpress.com/
Acest articol a fost publicat în ● De prin lume adunate, ● Read & Learn și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Eclipsă de Lună

  1. ZuZu zice:

    Pe noi si eclipsele ne ocolesc…8-| :(, adica ma rog…nu se observa asa bine, fac totul pe ascuns :))

  2. Dragos FRD zice:

    Ah, daca mi-ai fi spus mai din timp….acum ce sa fac, e prea târziu sa ajung in America!

  3. Pingback: Eclipsă de Lună – pictures | Love addiction

  4. Pingback: Eclipsă de Soare | ●◦ ◦●◦ Someday. Somewhere. Somehow. ●◦ ◦●◦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s