La Multi Ani, Romania !

-> 1 decembrie 1918 : Transilvania se uneste cu Regatul Romaniei, format din principatele unite ale Moldovei si Tarii Romanesti

-> Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezinta evenimentul principal al istoriei Romaniei si totodata realizarea unui deziderat al locuitorilor granitelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu Romania. Ziua de 1 decembrie a devenit dupa evenimentele din decembrie 1989, Ziua Nationala a Romaniei.

-> La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 delegati, si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania, intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) si Tara Ungureasca (Crisana, Satmar si Maramures) cu Romania. Pentru alte detalii  click aici .

-> 1 decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, potrivit Constitutiei din 2003. Aceasta zi a fost adoptata anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele (de la acea vreme) Ion Iliescu si publicata în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, fiind o sarbatoare publica a Romaniei.

-> De la faurirea statului modern, romanii au sarbatorit Ziua Nationala la trei date diferite, 10 mai, 23 august si 1 decembrie.

Avand puternice semnificatii istorice, aceste zile nationale au fost alese in functie de regimurile ce s-au succedat si de contextul politic al momentului.

In majoritatea statelor monarhice Ziua Nationala coincide cu cea de nastere a suveranului. Nu a fost si cazul Romaniei sub cei patru regi, Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea si Mihai I. Ziua Nationala a fost sarbatorita pe 10 mai din 1866 pana in 1947, anul in care Regele Mihai a fost silit sa abdice de noua putere comunista.

Ziua de 10 mai este plina de semnificatii, marcand ziua sosirea in tara a principelui Carol I, în 1866, proclamarea independentei de stat în 1877 si proclamarea regatului în 1881.

Dupa proclamarea Republicii, Ziua Nationala a fost sarbatorita pe 23 august. Un moment important care semnifica desprinderea Romaniei de Germania nazista si alaturarea la coalitia Natiunilor Unite. Marcat cu tot fastul epocii comuniste, actul de la 23 august 1944 era utilizat pentru legitimarea unei puteri instaurate de Armata Rosie.

Defilari grandioase, muncitori scosi din fabrici pentru a aclama regimul si conducătorul in cadrul unor spectacole indelung pregătite, programe speciale la unicul post de televiziune, acestea erau ingredientele unei sarbatori comuniste.

Noua putere instalata după decembrie 1989 a simtit nevoia ruperii de regimul totalitar, insă 10 mai era prea puternic legata de monarhie, asa ca 1 decembrie a devenit Ziua Natională. Majoritatea manifestarilor dedicate Zilei nationale au fost organizate an de an la Alba Iulia, locul unde în 1918 romanii ardeleni decideau unirea cu regatul.

… asa a inceput. Cat despre continuare, vedeti si voi cu proprii ochi in ce stadiu a ajuns tara… Ca deh, e ‘condusa’ de ‘marineri’

La Multi Ani, Romania !

Tu ce faci azi, 1 decembrie 2009 ?   :-)

Reclame

Despre Delisia

https://coltdesuflet.wordpress.com/
Acest articol a fost publicat în ● Made in Romania, ● Read & Learn, ● Sărbători. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la La Multi Ani, Romania !

  1. Daniel zice:

    La multi ani Delia! La multi ani Romania :*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s