S.P.E.R. – Stop prejudecăţilor despre Etnia Romă !

~

„Toţi ţiganii fură.” , „Vorbeşti ca la uşa cortului.” ,  campania_2

„N-ai voie să te joci cu ţiganii!” , „Dacă nu eşti cuminte, te dau la ţigani!”

 

De mici am fost învăţaţi că romii sunt răul societăţii.
Pe stradă încercăm să-i ocolim, când ne întreabă ceva ne simţim agresaţi, ba chiar avem o strângere de inimă când vreunul se aşează în tramvai pe scaunul din spatele nostru.

Toate prejudecăţile faţă de romi ne împiedică să-i privim aşa cum sunt: ca oameni.

Semnează petiţia de luptă împotriva discriminării.

Află mai multe pe http://www.sper.org.ro/ 

 

 

Comunităţile de romi din judeţul Bacău (Comăneşti, Dărmăneşti şi Comuna Gura Văii) au fost vizitate, în perioada 16-18 septembrie, de reprezentanţii S.P.E.R – Programul guvernamental Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă. În intervalul amintit, echipele S.P.E.R., împreună cu reprezentanţi mass-media centrală şi locală au descins în comunităţi, pentru a afla mai multe despre condiţiile de viaţă ale romilor, despre obiceiurile şi problemele lor şi au participat la o serie de întâlniri cu liderii comunitari, precum şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi au discutat pe marginea acestora.

Platforma de comunicare S.P.E.R. a fost lansată în 2007, fiind prima campanie naţională de informare şi combatere a prejudecăţilor structurale privind romii din România, implementată de Guvernul României, coordonată metodologic de Secretariatul General al Guvernului, prin fonduri Phare, beneficiarul final al campaniei fiind Agenţia Naţională pentru Romi. Potrivit SPER, populaţia romă reprezintă 2,5% din populaţia României, gradul de discriminare al acesteia depăşind însă, cu mult, discriminarea suferită de oricare alt grup minoritar. Se impune, în acest context, o intervenţie care să facă din etnia romă una la fel de preţuită cum sunt celelalte care trăiesc pe teritoriul României. În aceasta lună, SPER va lansa şi Etnobarometrul interetnic 2009 “Romii şi majoritarii” şi o analiză media privind relaţiile interetnice.

Tu ce părere ai ?

Despre Delisia

https://coltdesuflet.wordpress.com/
Acest articol a fost publicat în ● Campanii, ● Made in Romania. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la S.P.E.R. – Stop prejudecăţilor despre Etnia Romă !

 1. Marian zice:

  sa stii ca tiganii nu vor sa se integreze. cunosc f multi care fac talharii si alte chestii….ei asta vor sa faca mereu…doar sa`i integrezi in puscarie… marea majoritate sunt niste nesimtiti, iar restul tiganilor trebuie sa`si accepte soarta. asa au fost din totdeauna

  • delia zice:

   Marian, si chiar daca ei ar dori sa se integreze, cred ca ceilalti oameni nu ar accepta acest lucru si i-ar marginaliza. Si pe buna dreptate pana la urma, nu?
   Pentru asta sunt si „cunoscuti” : pentru talharii, violuri, etc.
   Eu chiar am o prietena tiganca, ma rog, e tiganca romanizata, si crede-ma ca nu e deloc cum sunt ceilalti, si se „trage” din origini cu strabunici tigani.
   Poate ca nu toti sunt la fel, dar marea majoritate da. Eu sunt de parere ca ar trebui sa stea la locurile lor.

 2. andu zice:

  Cine se scuză se acuză … stop….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s