Romania va trece la ora oficiala de iarna, in noaptea aceasta (24 spre 25 octombrie). Astfel, ceasurile trebuie date inapoi cu o ora, pentru ca ora 4.00 va deveni ora 3.00. Maine, 25 octombrie 2009, vom avea parte de cea mai lunga zi din an (va avea 25 de ore). La ora oficiala de vara ne vom intoarce anul viitor, in ultima duminica din luna martie, cand ceasul va fi dat cu o ora inainte.
Romania a adoptat pentru prima oara ora oficiala de iarna si de vara in anul 1932, schimbarile avand loc in prima zi de duminica din aprilie si prima din octombrie. Masura a fost abandonata in 1941 si a fost reintrodusa in 1979. In urmatorii 18 ani ora de vara era introdusa la sfarsitul lunii martie, iar cea de iarna la sfarsitul lui septembrie.
Noul program, care face modificarile in ultima duminica din martie si in ultima din octombrie, a fost adoptat in 1997, odata cu statele Uniunii Europene si cu alte state din Europa care sunt parte a acestei intelegeri.
In prezent, programul cu ora de vara si de iarna este folosit in marea majoritate a statelor din emisfera nordica, printre ele numarandu-se toate statele europene. Marea majoritate a statelor din emisfera sudica au renuntat insa la aceasta masura.
Potrivit Wikipedia, Ora de iarna este ora legala oficiala standard, de multe ori doar ora oficiala, legata de conceptul de ora astronomica, folosită în mod normal în majoritatea tarilor sau teritoriilor, in special in emisfera nordica, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsa intre lunile octombrie a unui an si aprilie a anului urmator.
Ora de iarna este numita astfel prin contrast cu ora de vara, al carui scop este folosirea din plin, cat mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea inapoi a orei oficiale cu o ora.
Pentru alte detalii click aici .