“HOME” – Open your eyes !

“Home” ,un documentar absolut spectaculos, cu imagini extraordinare, o narare plină de învăţare. Cel mai costisitor şi mai impresionant documentar despre planeta Pământ, adresat unui public care a gustat seria BBC “Planet Earth”, a fost lansat pe 5 iunie cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.Mai mult decât atât, “Home”, este un proiect de CSR realizat cu fonduri de la branduri precum Gucci, Puma, Bottega Veneta, Fnac , Sergio Rossi sau Yves Saint Laurent.Documentarul prezintă istoria planetei de la formarea rocilor şi apariţia primelor forme de viaţă, trecând prin prezent şi mergând până peste 10 ani, deadline-ul omenirii de a pune în aplicare un plan care să rezolve problema încălzirii globale care ne ameninţă cu dezastre cumplite şi poate cu sfârşitul speciei umane.

E un exemplu pentru noi toţi, oamenii care populăm această planetă, noi, cei care în 50-60 de ani am reuşit să aducem într-un declin inimaginabil ceea ce planeta a creat în peste 4 miliarde de ani, de la apariţia primului microorganism.

Încălzirea globală nu mai este doar un termen pe care-l auzim la ştiri sau prin documentare, este o realitate pe care o trăim pe propria piele. Gheţarii se topesc, în câţiva ani, nivelul mării va creşte, iar apa va acoperi oraşe întregi, soarele arde mai tare ca niciodată şi toate astea se întâmplă din cauză că noi exploatăm greşit resursele planetei. Consumăm mai mult decât ne trebuie, folosim combustibil fosil când energia solară “zace” neutilizată, poluăm şi nici că ne pasă de consecinţele acţiunilor noastre.
În doar câteva decenii, umanitatea a dat peste cap balanţa planetei noastre, una stabilizată în miliarde de ani de evolutie. Preţul pentru greşelile noastre e mare, dar este prea târziu pentru a mai privi situaţia cu pesimism. Omenirea are mai puţin de zece ani la dispoziţie pentru a pune capăt tendinţei de degradare a ecosistemului şi pentru conştientizarea stricăciunilor aduse de modalităţile noastre de consum al resurselor.

Oferindu-ne filmări unice din 54 tari, adica 120 locatii in 18 luni, si cu o coloană sonoră ce te face să tremuri şi o voce liniştitoare pe fundal , Yann Arthus-Bertrand pune, alături de alti oameni preocupaţi de soarta planetei, o piatră în temelia edificiului pe care, împreună, trebuie să-l reconstruim.

 Statisticile sunt înfricoşătoare … :

• 20% din populaţia planetei consumă peste 80% din resursele acesteia.
• 5.000 de oameni mor în fiecare zi din cauza apei de băut poluate şi un miliard de oameni nu au acces la apa
• Aproape 1 miliard de oameni sufera de foame.
• Peste 50% din granele comercializate in intreaga lume sunt folosite pentru hrana animalelor sau pentru biocarburanti.
• 40% din pamantul arabil a suferit pagube pe termen lung.
• In fiecare an 13 milioane de hectare de padure dispar.
• Un mamifer din patru, o pasăre din opt şi un amfibian din 3 sunt pe cale de dispariţie. Speciile dispar de 1.000 de ori mai repede decât rata naturală 10. Rata de extinctie a speciilor este de 1000 de ori mai mare decat cea naturala.
• 3/4 din zonele cu pesti sunt secate sau intr-un declin periculos.
• Temperatura medie in ultimii 15 ani a fost cea mai mare inregistrata vreodata.
• Calota glaciara este cu 40% mai subtire decat acum 40 de ani.
• Cei ce se refugiaza din cauza schimbarilor climatice ar putea ajunge la numarul de 200 milioane pana in anul 2050.
• Se investesc de 12 ori mai mulţi bani în arme decât în dezvoltarea naţiunilor defavorizate.

E clar că lumea se află într-un declin total !

Ne îndreptăm cu paşi grăbiţi către autodistrugere,dar încă se mai poate face ceva în acest sens…mai e timp sa reparam ce am stricat. Cum spune si documentarul, “It’ s too late to be a pesimist” ( E prea tarziu sa fii un pesimist), dar trebuie să ne gândim în viitor. E timpul să uităm de expolatarea solului şi a resurselor sale şi să ne folosim de tot ceea ce inseamna resursa regenerabilă.

“Home” este un documentar pe care trebuie să-l vezi , nu e vorba doar de mine sau de tine , e vorba de noi toţi , noi … cei care trebuie să deschidem ochii şi să facem ceva pentru “casa” noastră !!

Haideţi să fim nişte consumatori responsabili,împreună…!

HOME-2

Din anul 1950, populaţia lumii aproape s-a triplat. Din anul 1950, am modificat fundamental insula noastră Pământul, mai mult decât în toată instoria noastră de 200.000 de ani.

– jumătate din averea lumii este în mâinile a 2% dintre cei mai bogaţi oameni.

– 1 din 6 persoane acum locuieşte într-un mediu precar, nesănătos, suprapopulat, fără acces la necesitatile zilnice, cum ar fi apa, canalizare, energie electrică. 

– sub efectul încălzirii globale, gheaţa a pierdut 40% din grosime, în 40 de ani. Suprafaţa sa vara scade de la an la an. Ar putea să dispară în lunile de vară până în 2030. Unii spun 2015.

– 70% din populaţia lumii trăieşte în zonele de coastă. 11 din 15 cele mai mari oraşe sunt situate pe o coastă sau pe un râu.

– 80% din gheţarii de pe Kilimanjaro au dispărut.

– lumea cheltuie de 12 ori mai mult pe programe militare decât pe ajutorul oferit ţările în curs de dezvoltare.

– 5000 de oameni mor pe zi din cauza apei nepotabile.

– aproape 1 miliard de oameni suferă de foame (din 9 mld.).

– în fiecare an, 13 milioane de hectare de pădure dispar.

– 1 mamifer din 4, 1 pasăre în 8, 1 amfibiu din 3 sunt în pericol de dispariţie.

– 500 de milioane de oameni trăiesc în deşerturile lumii. Mai mult decât populaţia combinată a Europei…

– în ultimii 60 de ani, populaţia Pământului aproape s-a triplat. Mai mult de 2 miliarde de oameni s-au mutat la oraşe.

– Shenzhen, în China, cu sute de zgarie-nori şi milioane de locuitori, a fost doar un mic sat de pescuit  acum 40 de ani.

– în Shanghai, 3000 de turnuri şi zgârie-nori au fost construiţi în 20 de ani, iar alte câteva sute sunt în construcţie.

– un litru de petrol generează mai multă energie decât 100 de perechi de maini în 24 de ore.

Într-o oră, soarele dă Pământului aceeaşi cantitate de energie cât toată planeta consumă într-un an. Atâta timp cât există Pământul, energia soarelui va fi inepuizabilă. Tot ce trebuie să facem este să învăţăm să cultivăm soarele.

Anunțuri

Despre Delisia

https://coltdesuflet.wordpress.com/
Acest articol a fost publicat în ● Film / Documentar / Serial TV. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la “HOME” – Open your eyes !

 1. Ai scris un articol documentat! :)
  Si cand ne gandim…e casa noastra, a lucuitorilor planetei….
  Este asa de greu sa avem grija de ea?

  HOME, SWEET HOME!…

  • Delia zice:

   Ai vazut documentarul? Daca nu, iti recomand s-o faci. Vei ramane stupefiata cand vei observa ca de fapt, noi, oamenii, suntem cei care distrugem planeta. Adica esti si tu constienta si stii deja asta.
   DA, este greu sa avem grija de ea!
   Uita-te la documentar. Vei primi un raspuns la toate intrebarile tale legate de acest subiect.
   PS: Bine ai venit pe blog!

 2. Este clar pentru oricine ca oamenii distrug pamantul cu zambetul pe buze. Fiecare este responsabil de faptele sale, insa eu consider ca la nivelul meu (de una bucata om) nu pot schimba mare lucru.
  Viziunile apocaliptice se intrec in ratinguri si discutii pornite de la ele, insa nu se face nimic serios. Omul nu isi merita casa si merita sa moara in chinuri. Este cunoscut faptul ca majoritatea marilor civilizatii si-au atins apogeul pentru ca apoi sa apuna, sa devina istorie. Vezi egiptenii, maiasii, romanii, grecii care au avut perioada lor de glorie si apoi au devenit nimicuri incarcate de istorie. Ceea ce vreau sa spun e ca se respecta un ciclu „The rise and fall”, noi, ca civilizatie, sau ca populatie ne vom atinge in curand apogeul, va urma declinul cu siguranta!

  • Delia zice:

   Concluzia e ca ne indreptam cu pasi grabiti catre autodistrugere, dar inca se mai poate face ceva in acest sens. Mai e timp sa reparam ce am stricat. Cum spune si documentarul, “It’s too late to be a pesimist” (e prea tarziu sa fii un pesimist), dar trebuie sa ne gandim in/la viitor. E timpul sa uitam de expolatarea solului si a resurselor sale si sa ne folosim de tot ceea ce inseamna resursa regenerabila.
   Bine ai venit pe blog! :)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s